Intermittent fasting voor vrouwen + persoonlijk dieet plan!

Dit is hoe je een persoonlijk intermittent fasting schema maakt

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Intermittent fasting voor vrouwen, je hebt er vast weleens van gehoord. Intermittent fasting is niet zozeer een dieet, maar eerder een manier om een dieet te structureren. 

Door gedurende bepaalde periodes te vasten en slechts tijdens een bepaald gedeelte van je dag te eten, kan intermittent fasting je helpen bij het afvallen. 

Het lijkt eenvoudig, maar er zijn talloze manieren hoe je intermittent fasting kunt toepassen. De een vast alleen in de ochtend, de ander vast iedere week 24 uur lang. 

Zoek je naar een intermittent fasting schema voor vrouwen? Door de veelheid aan informatie die je hier online over kan vinden, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom kun je hier lezen hoe je je eigen persoonlijke schema maakt of ga direct aan de slag!

voedingsschema intermittent fasting schema

Wat is intermittent fasting?

Voor de meeste mensen geldt dat eten niet schaars is. Bijna overal kun je eten krijgen. Van je favoriete broodje ‘s ochtends op het station tot aan die lekkere chocoladereep uit de automaat. Je stapt op de fiets en binnen no-time sta je in de supermarkt.

Dat je overal voedsel kunt kopen, lijkt misschien vanzelfsprekend. Toch is dit lang niet altijd het geval geweest. In de oertijd kon je natuurlijk niet even langs de supermarkt om een smoothie of een ander tussendoortje te halen.

Veruit het grootste gedeelte van het bestaan van de moderne mens leefden we van de jacht en het verzamelen van eetbare planten en vruchten. Als je naar de geschiedenis kijkt, is de voedselvoorziening die we nu kennen dus eigenlijk een heel recente ontwikkeling.

Onze cultuur ontwikkelt veel sneller dan ons lichaam. Je zou dus kunnen zeggen dat ons lichaam nog is aangepast aan onze leefstijl in de oertijd.

In de oertijd was er lang niet altijd eten voorhanden. Intermittent fasting speelt hier op in. Door een bepaald gedeelte van je dag of week te vasten, kun je effectiever gewicht verliezen.

Intermittent fasting voor vrouwen: dit zijn de voordelen

Gewichtsverlies is misschien wel het voornaamste voordeel van intermittent fasting. Vasten zorgt bijvoorbeeld een verbeterde insulinegevoeligheid. De insulinespiegel daalt waardoor deze beter kan worden gereguleerd, dit leidt tot meer vetverbranding. 

Wanneer je gaat vasten, haalt je lichaam energie uit opgeslagen vet. Doordat je vetreserves als energiebron worden gebruikt, kun je sneller gewicht verliezen.

Door te vasten, is het makkelijker om je calorie-inname te verlagen. De combinatie tussen een lagere calorie-inname en een verhoogd metabolisme maakt intermittent fasting een uitstekende methode om vet te verliezen.

Waarom afvallen moeilijk kan zijn

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om consistent te blijven. Toch kan dit erg lastig zijn. Want als je op zaterdagavond naar een feestje gaat, is de verleiding groot om snacks te eten en alcohol te drinken. 

Er is natuurlijk ook helemaal niets mis mee om af en toe jezelf iets lekkers te gunnen. Als je zo nu en dan van iets ongezonds wilt genieten, is intermittent fasting misschien wel wat voor jou.

Omdat je metabolisme wordt verhoogd en minder calorieën binnenkrijgt, zal die heerlijke sorbet minder impact hebben wanneer je in de ochtend gaat vasten. Doordat je metabolisme wordt verhoogd, zal je ondanks die sorbet waarschijnlijk nog steeds gewicht verliezen.

Heeft intermittent fasting nadelen voor vrouwen?

Soms heeft intermittent fasting nadelen voor vrouwen. Intermittent fasting kan bijvoorbeeld nadelig zijn voor je menstruatiecyclus. Voor een gezonde cyclus heb je voldoende calorieën en voedingsstoffen nodig. 

Tijdens bepaalde fasen van de cyclus kan het extra lastig zijn om te vasten. Meestal kiezen mensen er bijvoorbeeld voor om pas vanaf 12.00 te eten. Gebruik daarom een schema met niet al te lange periodes van vasten als je merkt dat vasten te moeilijk wordt.

Het is vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Kies voor een schema dat bij je lichaam en leefstijl past. Probeer bijvoorbeeld een paar verschillende schema’s uit en kijk waar je je het prettigst bij voelt.

Valt intermittent fasting te combineren met fitness?

Is een intermittent fasting schema wel verstandig als je veel sport? De energie die je uit voedsel haalt, heb je immers hard nodig bij je training. Als je een intermittent fasting schema voor vrouwen gebruikt en veel sport, is het belangrijk om rekening te houden met je trainingsschema. 

Voor een goede training heb je energie nodig. Kies daarom voor een intermittent fasting schema voor vrouwen dat aansluit bij je trainingsschema. Plan de eetperiode rondom je trainingen.

Kies voor een voedingsschema met voldoende eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Zo zorg je voor een goed herstel en genoeg energie voor je training.

Verschillende lichaamstypen 

Wist je dat er verschillende lichaamstypen bestaan? Voor een effectief intermittent fasting dieet schema is het aan te raden om rekening te houden met je lichaamstype. 

Voor ieder lichaamstype is een ander voedingsschema geschikt. Als je bijvoorbeeld vrij lang en dun bent, is de kans groot dat ‘ectomorph’ jouw lichaamstype is. Waarschijnlijk heb je een snelle stofwisseling. Let er daarom goed op dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Aan het andere eind van het spectrum zit de ‘endomorph’. Mensen met dit lichaamstype hebben meestal een brede bouw en hoeven vaak weinig moeite te doen om aan te komen. Bij dit lichaamstype kun je best een wat langere vastenperiode aanbrengen in je schema.

voedingsschema intermittent fasting schema

Wat als ik vegan ben?

Wat zijn intermittent fasting ervaringen van vrouwen die vegetarisch of veganistisch eten? Ook als vegan is intermittent fasting goed mogelijk. Het is wel belangrijk om te letten op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Bij intermittent fasting voor vrouwen die geen dierlijke producten eten, is het essentieel om te letten op de eiwitinname. Gelukkig zijn er genoeg plantaardige eiwitbronnen zoals tofu, kikkererwten en noten.

Kies voor een voedingsschema waar je je goed bij voelt. Zorg voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Hoe weet ik wat voor mij het juiste plan is?

De intermittent fasting ervaringen van vrouwen zijn meestal positief. Het is een goede manier om gewichtsverlies een extra boost te geven. Vooral als je voor een schema kiest dat bij je past, brengt intermittent fasting voor vrouwen veel voordelen met zich mee.

Als je een goed intermittent fasting schema voor vrouwen zoekt, kun je natuurlijk prima zelf aan de slag gaan. Bijvoorbeeld door rekening te houden met je leefstijl en lichaamstype.

Als je een schema wilt maken dat helemaal bij je past, is de Intermittent Fasting Quiz – vrouwen misschien iets voor jou. Aan de hand van een aantal vragen krijg je een persoonlijk intermittent fasting schema.

INTERMITTENT FASTING DIEET PLAN

VOLGENS JE LEEFTIJD EN BMI
1-MINUUT QUIZ

Doe nu de quiz

Meest gestelde vragen

Als je nog vragen hebt over intermittent fasting voor vrouwen, kun je hier de antwoorden op de meestgestelde vragen lezen.

Wat zijn de verschillende methoden?

Er zijn verschillende methoden. De bekendste methode is door het ontbijt over te slaan en pas rond 12.00 te beginnen met eten. Sommigen kiezen er juist voor om iedere week één hele dag te vasten. Kies een methode waar jij je prettig bij voelt.

Zijn er risico’s verbonden aan intermittent fasting voor vrouwen?

Intermittent fasting voor vrouwen brengt vooral risico’s met zich mee als je niet luistert naar je lichaam. Kies voor een gevarieerd intermittent fasting dieet schema.

Wanneer merk je de resultaten?

Wanneer je de resultaten merkt, hangt van onder meer je leefstijl en lichaamstype af. Het is belangrijk om niet te snel gewicht te verliezen als je op de langere termijn de resultaten wilt blijven zien. Intermittent fasting kan je ondersteunen bij gewichtsverlies. Daarom is het lastig te zeggen welke resultaten precies te maken hebben met intermittent fasting. Zorg er vooral voor dat je consistent blijft.

Kun je intermittent fasting toepassen als je zwanger bent?

Als je zwanger bent is het wellicht onverstandig om aan intermittent fasting te doen. Het is volkomen normaal dat je gewicht toeneemt rondom de zwangerschap. Tijdens een zwangerschap heb je extra veel voedingsstoffen nodig zodat je kindje gezond kan groeien en ontwikkelen. Luister naar je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *